Gratulációk

 

(összeállította: György Ilona)

 

 

Bognár László gyermekidegsebész a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikáján tanszékvezetői kinevezést nyert el. Gratulálunk és munkájához sok sikert kívánunk.

Bízunk benne, hogy új poziciójában még többet tud tenni a gyermek-ideggyógyászat hazai fejlődéséért.

 

Hollódy Katalin a gyermekneurológusok közösségének őszinte örömére a Pécsi Egyetem Gyermekklinikáján egyetemi docensi kinevezést kapott. Kívánjuk, hogy munkáját az eddigi magas színvonalon a tőle megszokott precizitással és ambicióval végezze a továbbiakban is a betegek és a hazai gyermekneurológia javára!

 

Janszky József, a Pécsi Egyetem Idegklinikájának epileptológusa a párizsi Nemzetközi Epilepsziakongresszuson az epilepsziakutatásban szerzett érdemeiért Michaelis díjat vehetett át. A német újságíró által alapított díj az epilepsziával foglalkozók egyik legrangosabb kitüntetése, melyben az ILAE ez évben két kutatót részesített. Janszky doktor kitüntetésére büszkék vagyunk és jelentős állomásnak tartjuk a magyar epileptológia nemzetközi megbecsülésében.

 

Katona Ferenc professzor 80 éves

A magyar neurorehabilitáció, vagy ahogy ő jobban szereti mondani, neurohabilitáció nagy alakja, Katona Ferenc 80-éves! Közel 30 éve, hogy zseniális új módszert dolgozott ki a perinatálisan sérült csecsemők fejlesztésére. Az elemi mozgásminták előhívásával „tanítjuk” az agyat normális mozgásminták automatizálására, hogy megelőzzük a cerebrális paresis kóros mozgásmintáinak rögzülését. Bár Katona professzor legfőbb érdeme természetesen a módszer kidolgozása, nem kevéssé jelentős azonban az sem, hogy az eljárást néhány év alatt elterjesztette hazánkban. A Katona, és a súlyos, ezzel a módszerrel nem tökéletesen gyógyult esetekben a Pető módszer alkalmazásával Magyarország rehabilitációs nagyhatalom.  Ennek a két módszernek köszönhető, hogy egy mozgáskárosodott újszülött hazánkban jobb eséllyel indul a járás elsajátításáért, mint sok gazdag nyugati ország polgára.

A Katona Ferenc által létrehozott Fejlődésneurológiai Osztály kötelező állomása a gyermekideggyógyászati szakvizsgára történő felkészülésnek, és az ott szerzett ismeretek a hazai gyermekideggyógyászati szakvizsga elengedhetetlen követelményei.

Mindannyiunk nevében köszönjük, amit Katona professzortól tanultunk, és betegeink nevében köszönjük azt is, amit ennek a tudásnak a birtokában tehettünk értük.

Jó egészséget és még sok örömet a hátralévő években, Katona Professzor Úr!